RSS

Bizden Vize İstemeyen Güzide Ülkeler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuz sürece ne zaman yurt dışına çıkmak istesek karşımıza çıkan veya çıkacak olan en büyük problem maalesef ki hepimizin bildiği üzere vize. Yani elin gavuru ister gel gir ülkeme der istemezse hop dedik abi der. Acı ama gerçek. Avrupa Birliği süreci ile yüzyıllardır devam eden münasebetimizin de bir yerlere vardığı yok. Madem öyle bizler de elimizdeki güzelliklerle neler yapabiliriz ona bakalım.





Yazıma böyle başladım ama vize almak artık çok kolay tabi böyle de bir gerçek var gel gelelim ki özellikle Schengen üye devletleri için geçerli olan malum vizeye hiç birimiz onca para vermeyi elbette istemez. Eh Kanada gibi takdire şayan bir ülkenin evlatları olmadığımıza göre bizler de kendi yolumuzu kendimiz bulalım.
  
 
1.Güney Afrika Cumhuriyeti

Yıllardan beri içimdeki o Güney Afrika aşkı hiç sönmedi hala da söylerim ölmeden önce dünyanın her bir köşesini görmek istesem de tek bir dileğim olsa hiç düşünmeden Güney Afrika derim! Bir ülke düşünün ki yıllarca sömürge altında yaşamış, kendi topraklarında köleliğe zorlanmış, kendi ülkesinde kendisine hiç bir hak tanınmamış, önce İngilizlerin sonra Hollandalıların esiri olmuş, tüm yer altı kaynaklarını kendileri gün yüzüne çıkarmış ancak emeğinin karşılığını kölelik olarak almış. Irkçılığın Paris'i derim her zaman. Yıllar sonra Mandela gibi deli cesareti olan birinin çektiği onca çilenin boşa olmadığını kanıtlamış tüm doğal güzelliklere sahip bir ülke. Dünyanın en renkli bayrağına, en çok resmi diline ve en modern anayasasına sahip olan bu ülke tam anlamıyla hayran olunası. Ülkenin belli başlı şehirlerinden biri olan Johannesburg dünyaca ünlü çiçek bahçelerine sahip. Ülkenin orta kesimlerinde bulunan bu şehirde yapacağınız en güzel şey kesinlikle kendinize uygun konaklayabileceğiniz bir lodge bulup kaldığınız yerin düzenlediği safarilere katılmaktır. Pek güvenli bir şehir olmasa da kendinizi Nat Geo Wild'ın ortasında bulabilirsiniz. Dünya üzerindeki aslan nüfusunun %93 ünü barındıran bu ülkeye gelip de onları doğal ortamında görmemek çok ayıp olur bence. Johannesburg'da geçirdiğiniz bir kaç günün ardından kendinizi Cape Town'a atabilirsiniz. Renkli mahalleleri, muhteşem dalgalarıyla ünlü kıyıları, dünyanın bilmem kaç çeşit harikaları listelerinde kendine hep bir yer edinen masa dağı, Cape Town milli parkı, Ümit burnu gibi güzelliklerin yanı sıra doğru zamanda giderseniz o minnoş penguenlerle yüzme şansını bile yakalayabilirsiniz. Gelelim asıl mesele olan maliyetlere. Güney Afrika'ya gitmek isterseniz en az 1500 liralık uçak biletini gözden çıkarmanız gerek ancak ülke genel anlamda gayet ucuz. Düşünün ki bizim paramız bile onlarınkinden 5.2 kat daha değerli! eh ne duruyorsunuz ki o zaman hadi Güney Afrika'ya gidelim hem de vizesiz!!!

2.Arjantin

Kendimi bildim bileli hayran olduğum Boca Juniors futbol takımıyla tanıdığım bu ülkeye halen gidebilmiş değilim ancak gidilesi olduğunun hepimiz gibi ben de farkındayım. Bunu okuduktan sonra lütfen ayrı bir sekmede youtube veya başka bir yerden ''Dale Boca'' adlı güzelim marşı dinleyiniz derim duyunca elbet herkesin bildiği veya az da olsa aşina olduğu bir ses olduğunun farkına varacaksınız. Başkenti Buenos Aires olan bu Güney Amerika'nın baş tacı olan ülke diğer latin ülkeler gibi adeta bir İspanyol esintisi yaşatır insana eminim. Gel gelelim ki güvenlik açısından pek de sağlam kazık olmayan bu ülkede belli saatlerden sonra lisansı olmayan taksilere binmek, ATM lerden para çekmemek, kalabalık olmayan yerlerde dolaşmamak gibi bazı öğütlere de kulak kabartmak gerek. Ne olursa olsun ben gideceğim kardeşim derseniz gidin tabi ben de istiyorum onlar da bizden vize mize istemiyor e daha ne olsun'

3.Bahamalar

Her genç çift ya da çiçeği burnunda evli ya da romantik hevesleri olan herkesin gönlündeki balayı yeri olan bu adacıklar yaklaşık 700 tane irili ufaklı kara tanelerinden oluşuyor. Dünyadaki bir çok güzelliğin sahip olduğu o İspanyol esintisi malumunuz bu bebişler Küba'nın hemen kuzeyinde konuşlanmış. Ancak yalnızca 20-25 tanesinde yerleşimi bulunan Bahamalara deniz, kum, güneş, sakinlik, huzur gibi niyetlerle gitmek isterseniz eğer alın pasaportunuzu çıkın gidin vize mize yok.

4.Hong Kong

Çin Halk Cumhuriyetinin topraklarında barınan Hong Kong yıllarca Büyük Britanyanın sömürgesi olmuş. Ardından bu etkilerini kaybedememiş alınmış satılmış bir şeyler olmuş olsa da kendi bağımsızlığını yaşayan bu ülkenin para birimi bile başkalaşmış. Hong Kong Doları. Hong Kong ta yaşayan çekik nüfusu Avrupalı nüfusla neredeyse aynı. Neyse düşerse yolunuz ya da gitmek isterseniz vizesiz yani.

5.Sırbistan

Nikola Tesla sayesinde kalbimde yer alan bu güzelim ülke balkanların göz bebeği. Başkent Belgrad Tuna nehrinin iki kıyısına kurulmuş güzel mi güzel sade ve de kesinlikle baştan çıkarıcı. Şahsen ben Nikola Tesla'nın müzesi için bile ha deyince gidebilirim. Üstelik diğer balkan ülkeleri gibi uçak biletleri de gayet ucuz. Hafta sonu kaçamağı olarak fazlası ile uygun olan bu ülke de bizlerden elbette vize istemiyor. Cağğnım Osmanlının anıları sağolsun. Bu arada Belgrad'ın yürüyerek gezilebilecek, çok ucuz, insanlarının sıcak, sokaklarının her an hareketli olduğu bir şehir olduğunu da unutmamak gerek. 2 numaralı tramvaya binmeden de dönmeyin sakın.

6.Makedonya

Başkenti Üsküp(Skopje)ün kendi dillerinde okunuşuna hep hayran kalmışımdır. Üsküp, Makedonya ve Roma arasındaki savaş döneminde oluşmuş olup tarihini neredeyse tamamıyla halen ayakta tutmakta. Muhteşem Sülüman dediğinizde boynunuza atlayacak insanları olan bu güzel ülkeye uçak biletleri her mevsim ucuz gidelim görelim vize derdini de unutalım.

7.Karadağ

Başkenti Podgorica olan bu şirin ülke 2006'da bağımsızlığını alarak Sırbistan-Karadağ birleşkesinden kurtulmuş. Sahil şehri olan Budva turistik açıdan oldukça ünlü olup Adriyatik kıyısındaki en eski yerleşim yeridir. Huzur adı altında orda burda göllerin ortasında, deniz kenarında tarihi kalıntılarıyla çekilmiş fotoğrafların mekan sahibi genellikle Karadağ'dır. Yine gidilesi yerlerden vizesiz...

8.Brezilya

Malumunuz Rio karnavalı ve de kollarını bize açan koskoca kurtarıcı İsa heykeliyle ün salmış bu güzelim ülke de bizden vize istemiyor. Sadece Portekizce öğrenmek için bile gidebileceğim nadide ülkelerden.

9.Barbados

Rihanna gibi bir güzelliğin vatanı olan bu ülkenin de bizden vize istemediğini söylesem?

10.Bosna Hersek

Boşnak, Sırp ve Hırvatlara ev sahipliği yapan bu güzelim ülke de bizlerden vize istemeyen güzelliklerden. Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan meşhur Mostar köprüsünde her yıl düzenlenen Bridge Jumping festivali için bile gidilesi bu ülke de bizden pasaport dışında bir şey istemiyor.

11.Fas

En büyük şehrinin adınının verilmiş olduğu filmle bile aaaa bu mu diyeceğiniz bu ülke de bizden vize istemiyor. Kazablanka' dan bahsediyorum elbette. Kuzey Afrika'nın kuzey batı sahillerine sahip olan bu ülkede Marakeş gibi ayrı bir güzellik daha var. Fransız ve İspanyol mimarisinin esintileriyle akdeniz ve arap kültürünün harmanlandığı bu ülkeye gidilir mi? Gidilir elbet!

12.Uruguay

Geçtiğimiz yıl yerleşmek için 28 sebep sunulup hakkında paylaşım rekorları kırılan bu Güney Amerika ülkesi de bizden vize istemiyor. Devlet başkanının küçük çiftliğinde fi tarihinden kalma arabası ve minnoş mütevazi yaşamı ile ünlü ülkeye gidip yerleşmemek için gerçekten hiç bir sebep göremiyorum ben. Araç sayısının az, deniz trafiğinin çok olduğu bu ülkede refah ve eğitim seviyesinin en üst noktada olduğundan bahsetmeden geçilmez elbet ha bir de ücretsiz kablosuz internet erişimini her noktaya taşıma projesini ortaya atıp hayata geçiren bu ülkeye uzak da olsa gidilir. Hatta varsa imkanınız gidin yerleşin!

13.Tayland

Sekiz yıl önce tanıştığım ve kendisini tanıdığımdan beri de buraya yerleşme hayali olan bir arkadaşım vardı, hayalini gerçekleştirdi mi? evet hem de 2 yıl gibi bir süre içerisinde. Mutlu mu? Evet öyle olduğunu söylüyor. Tayland'a gidilir mi? Gidilir tabi Phuket'in adı yeter, Phi Phi'nin meşhur fotoğrafları yeter. Denizden çıkarıp da yedikleri yeter, ucuzluğu yeter. Gidilir hem de vizesiz gidilir. Ha ama gitmişken Andaman'a uğramadan dönmeyin. Andaman yerli kabile hayatının halen devam ettiği, henüz turizm çılgınlığının kurbanı olmamış bakir sahillere sahip, geceliği 1Euro olan denizin ortasındaki bungalovlara sahip olan güzel mi güzel adalar takımının olduğu yer.

14.Panama

Güzelim grup Van Halen' ın şarkılarından birinin ismi olmayı hak etmiş olan bu ülke de bizden vize istemiyor. Ülkenin başkenti de aynı ada sahip olan Panama Orta Amerika'da yer alır ve ölünesi Karayip Denizine kıyısı vardır.

15.Moldova

Çiçeği burnunda vizelerin kalkması için anlaşmaya oturduğumuz bu ülke de bizden artık vize istemiyor. Şu kusursuz Slav ırkının Ukrayna ile Romanya arasında kalan topraklarda yaşayan örneklerini barındıran bu ülkeye de gidilir tabi neden gidilmesin?


Bunlar dışında; Libya, Lübnan, Suriye, İran, Moğolistan, Filipinler, Kosta Rika, Arnavutluk, Belarus, Belize, Bolivya, Ekvador, El Salvador, Fiji, Gambiya, Guatemala, Gürcistan,
Haiti, Honduras, Jamaika, Japonya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızista, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kuveyt, Makau Özel İdare Bölgesi, Maldivler, Malezya, Meksika, Mauritus, Moğolistan, Nikaragua, Nevis, Palau Cumhuriyeti, Peru, Rusya, Samoa, St. Vincent-Grenadines,Singapur, San Marino, Santa Lucia, Swaziland, St. Vincent-Grenadines, St Kitts, St Lucia, Şili, Şeyseller, Tacikistan, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Ürdün, Vanuatu, Venezuela, Vatikan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemiyor. Çoğunluğu dünyanın diğer ucunda olan bu ülkelere ulaşım masrafları vize masraflarını belki yüzlere katlayacak lakin tek bir kıtada kısılıp kalmaya ne gerek var! İmkanınız olduğu sürece gidin!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder